Kerkgebouw in de steigers

Het kerkgebouw van Zegveld staat in de steigers! Er moet de komende tijd veel onderhoud gebeuren aan dit monumentale pand uit 1862. Wat staan er allemaal voor klussen op het programma?

Allereerst moeten alle kerkramen roestvrij gemaakt worden. De ankers, die het raam op hun plaats moeten houden, zijn in de vochtige muren zo gaan roesten dat ze de stenen juist een beetje uit elkaar hebben geduwd. Een noodzakelijke maar prijzige opknapbeurt, want het roestvrij maken en opknappen van een raam kost 12.000 euro per stuk!

Voegwerk, schilderwerk en torenhaan
Om ervoor te zorgen dat de vochtproblemen in de muur voorgoed opgelost worden, wordt ook het voegwerk in de komende weken vervangen. Mocht dit niet voldoende helpen, dan moeten er wellicht ook aan de binnenkant van de kerk maatregelen genomen worden. Verder zijn de dakgaten en de galmgaten van de klokkentoren aan een schilderbeurt toe. En niet te vergeten: de torenhaan ligt bij de restaurateur om opnieuw verguld te worden.

Extra collecte
Er is met het onderhoud aan een monumentaal kerkgebouw veel geld gemoeid. De gemeente Woerden subsidieert 10.200 euro, maar de rest moet uit de onderhoudsvoorzieningen worden betaald. Giften uit de gemeente zijn dus erg welkom! Op zondag 11 oktober a.s. is er een extra collecte voor ‘onderhoud gebouwen’. Daarom hierbij de oproep om iets extra’s te geven aan deze collecte. Alvast bedankt!